DziÅ› jest niedziela, 12 maja 2024     00:10:20
Imieniny: Pankracego, Dominika, Domiceli
Województwo kujawsko-pomorskie Powiat Bydgoski Biulentyn Informacji Publicznej

Dane Urzędu

UrzÄ…d Gminy Nowa WieÅ› Wielka
ul. Ogrodowa 2,
86-060 Nowa WieÅ› Wielka
tel. (52) 320 68 68
fax: (52) 320 68 50
e-mail: kancelaria@nowawieswielka.pl

NIP URZĘDU GMINY: 953-22-15-757

NIP GMINY: 554-28-63-378 

Regon: 000539644

Godziny pracy Urzędu:

poniedziałek: 7:15 - 15:15
wtorek: 7:15 - 16:15
środa: 7:15 - 15:15
czwartek: 7:15 - 15:15
piÄ…tek: 7:15 - 14:15


więcej informacji
JesteÅ› tutaj: POKL 9.5 >

Agroturystyczne perspektywy.

08 września 2009 10:37:00 Agroturystyczne perspektywy.

Rozpoczyna siÄ™ realizacja projektu pn. „Agroturystyczne perspektywy”

 

 

 

Zapraszamy mieszkańców Gminy do uczestnictwa w bezpłatnych zajęciach z zakresu świadczenia usług cateringowych, rękodzielnictwa i agroturystyki.

 

 

 

Informujemy, iż Gmina Nowa WieÅ› Wielka rozpoczęła realizacjÄ™ projektu pn. „Agroturystyczne perspektywy”, współfinansowanego z Europejskiego Funduszu SpoÅ‚ecznego w ramach Programu Operacyjnego KapitaÅ‚ Ludzki.

 

 

 

Okres realizacji projektu: 1.09.2009 r. – 25.06.2010 r.

 

Koszt całkowity projektu wynosi 49.990 PLN.

 

Nabór uczestników zajęć: 7 do 19 września 2009 r.

 

W sprawie zapisów na wybrane zajÄ™cia i wypeÅ‚nienia stosownych dokumentów należy kontaktować siÄ™ z panem Szymonem Giżyckim (UrzÄ…d Gminy Nowa WieÅ› Wielka, ul. Ogrodowa 2, pokój nr 2, nr tel. 052 320 68 71, e-mail: rada@nowawieswielka.pl).

 

 

 

Projekt przewiduje przeprowadzenie następujących przedsięwzięć:

 

 

 

1. ZajÄ™cia „Åšwiadczenie usÅ‚ug cateringowych i obsÅ‚ugi goÅ›ci z wykorzystaniem dziedzictwa kulinarnego”

 

OdbÄ™dzie siÄ™ 5 zajęć praktycznych po 6 godz. lekcyjnych dla 15 osobowej grupy (30 godz. zajęć praktycznych), w tym zajÄ™cia z zakresu sporzÄ…dzania i dekoracji potraw,  obsÅ‚ugi goÅ›ci, dekoracji sal i stołów. Ponadto na zajÄ™ciach teoretycznych (15 godz. lekcyjnych) bÄ™dÄ… poruszane zagadnienia dotyczÄ…ce przepisów sanitarnych, epidemiologicznych, żywieniowych.

 

 

 

2. Warsztaty „RÄ™kodzielnictwo - alternatywne źródÅ‚o dochodu”

 

Zajęcia będą przeprowadzone w formie 30 godzin warsztatów (5 spotkań po 6 godz. lekcyjnych) dla 15 osób. Na zajęciach uczestnicy zapoznają się z techniką wytwarzania wyrobów na bazie papieru (np. kartki z okolic, palmy wielkanocne) oraz z łatwo dostępnych, naturalnych produktów (np. gałęzi, szyszek). Ponadto poznają technikę wytwarzania wyrobów z masy solnej, chleba i makaronu oraz ze sznurka. Materiały niezbędne do przeprowadzenia warsztatów są udostępniane bezpłatnie.

 

 

 

3. Szkolenie "Agroturystyka od podszewki"

 

Szkolenie obejmuje 5 spotkaÅ„, w tym 1 wyjazd studyjny (w sumie 30 godz. lekcyjnych). W szkoleniu weźmie udziaÅ‚ 20 osób, przy czym poÅ‚owa uczestników bÄ™dzie zaangażowana we wczeÅ›niej prowadzone moduÅ‚y (po 5 osób).  Tematyka szkolenia dotyczy przepisów prawa z zakresu agroturystyki i turystyki wiejskiej,  zajęć z tworzenia produktu markowego w agroturystyce, budowy oferty w agroturystyce, marketingu, estetyki i funkcjonalnoÅ›ci zagospodarowania zagrody wiejskiej pod potrzeby turystów, możliwoÅ›ci wsparcia finansowania dziaÅ‚alnoÅ›ci agroturystycznej. Ponadto odbÄ™dzie siÄ™ wyjazd studyjny do przykÅ‚adowych gospodarstw agroturystycznych w woj. kujawsko-pomorskim. Wyjazd ma na celu pokazanie beneficjentom, jak funkcjonujÄ… w/w gospodarstwa oraz jakie korzyÅ›ci uzyskujÄ… ich posiadacze, beneficjenci poznajÄ… również przykÅ‚ady prowadzenia maÅ‚ej przedsiÄ™biorczoÅ›ci dotyczÄ…ce np. ginÄ…cych zawodów.

 

 

 

4. Konferencja pn. „Dziedzictwo kulturowe motorem rozwoju”

 

Konferencja adresowana jest do uczestników zajęć realizowanych w ramach projektu oraz  przedstawicieli lokalnych wÅ‚adz, organizacji, instytucji oraz mÅ‚odzieży. Na spotkaniu zostanie  podkreÅ›lona rola dziedzictwa kulturowego w rozwoju obszarów wiejskich. Ponadto nastÄ…pi podsumowanie realizacji projektu, pokaz dekoracji stołów, prezentacja i degustacja potraw przygotowanych przez uczestników szkolenia oraz prezentacja wyrobów rÄ™kodzielniczych, wrÄ™czenie zaÅ›wiadczeÅ„ ukoÅ„czenia szkolenia.

 

 

 

3.09.2009 r., B.K.Napierała, Koordynator projektu

 

Wróć

Galeria

Filmy

Musisz zainstalowa Flash Player'a oraz włączyć obsługę JavaScript.
Szlak pieszy im. bł. Czesława Jóźwiaka
Szlak pieszy im. bł. Czesława Jóźwiaka
Dla Biało-Czerwonej.